Filet z indyka wg przepisu siostry Faustyny wykonany tym sposobem jest pyszny i ładnie się prezentuje na półmisku udekorowanym zieloną sałata. Ja zrobiłam go tylko z serem i też wyszedł pyszny. Polecam!
- Składniki:
- 1 pierś z indyka ( moja miała ok 70 dag)
- 1/3 szkl oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- po 1 łyżeczce:
- oregano, tymianku, majeranku i soli
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- plasterki sera mozzarella albo innego żółtego
- plasterki boczku wędzonego
Wykonanie:
Oczyszczone i osuszone mięso naciąć w poprzek do głębokości takiej by nie przeciąć na wylot)-zrobić kieszonki z nacięć na ser i boczek. Wyjdzie ok 7-8 kieszonek. W każdą włożyć po 1 plastrze sera i 1 plastrze boczku zgięciem do spodu. Z podanych wymieszanych ze sobą przypraw zrobić marynatę, która dokładnie należy natrzeć całe mięso łącznie z kieszonkami. Włożyć do rękawa piekarniczego i przełożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień piec w 180 stopniach C ok 50 min, po czym rękaw piekarniczy rozciąć i dopiec ok 10 min. Wyjąć z rękawa na udekorowany półmisek. Można z powstałego podczas pieczenia płynu zrobić sos. Ja zrobiłam sos serowo- chrzanowy. Wszystkim pieczeń bardzo smakowała. Smacznego!