Pieczona piers z indyka z mozzarellą i boczkiem

Filet z indyka wg przepisu siostry Faustyny wykonany tym sposobem jest pyszny i ładnie się prezentuje na półmisku udekorowanym zieloną sałata. Ja zrobiłam go tylko z serem i też wyszedł pyszny. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 pierś z indyka ( moja miała ok 70 dag)
  • 1/3 szkl oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 1 łyżeczce:
  • oregano, tymianku, majeranku i soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • plasterki sera mozzarella albo innego żółtego
  • plasterki boczku wędzonego

Wykonanie:
Oczyszczone i osuszone mięso naciąć w poprzek do głębokości takiej by nie przeciąć na wylot)-zrobić kieszonki z nacięć na ser i boczek. Wyjdzie ok 7-8 kieszonek. W każdą włożyć po 1 plastrze sera i 1 plastrze boczku zgięciem do spodu. Z podanych wymieszanych ze sobą przypraw zrobić marynatę, która dokładnie należy natrzeć całe mięso łącznie z kieszonkami. Włożyć do rękawa piekarniczego i przełożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień piec w 180 stopniach C ok 50 min, po czym rękaw piekarniczy rozciąć i dopiec ok 10 min.  Wyjąć z rękawa na udekorowany półmisek. Można z powstałego podczas pieczenia płynu zrobić sos. Ja zrobiłam sos serowo- chrzanowy. Wszystkim pieczeń bardzo smakowała. Smacznego!

pieczona pierś indycza z mozzarellą
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx