Pieczone pulpety pod serową pierzynką

Nadają się na obiad lub obiado- kolację. Są pyszne i łatwe do zrobienia. Polecam!

  • Składniki:
  • 400-500 g mięsa mielonego ( ja miałam z indyka)
  • ulubione przyprawy ( dałam vegetę natural)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy( dałam  rosyjską, bo  ostra)
  • 1 czerstwa  bułka namoczona w wodzie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sos:
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  •  pół szkl. śmietany
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • natka pietruszki
  • plastry sera żółtego

Wykonanie:

Odcisnąć bułkę, połączyć z mięsem mielonym i przyprawami, solą , pieprzem, musztardą. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić i dodać do mięsa. Wszystko dobrze wymieszać. Formować małe pulpety i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę lub naczynie żaroodporne. Składniki sosu połączyć ze sobą. Zalać nim pulpeciki. Na końcu na każdy nałożyć plasterek żółtego sera. Włożyć do zimnego piekarnika. Nastawić na 200 stopni C i zapiekać ok. 35 minut. Podawać same lub w połączeniu z dowolnymi dodatkami. Ja podałam na obiad z zieloną fasolką szparagową i młodą marchewką i ziemniakami. Wszystko posypałam drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx