Pieczony dorsz na fasolce szparagowej
W domu miałam mrożoną fasolkę szparagową, do tego dokupiłam dorsza atlantyckiego i polałam go sosem pomidorowym. Taki zestaw składników stanowi pełnowartościowy posiłek białkowy. Spróbujcie!
- Składniki:
- 1 kg dorsza atlantyckiego lub porcje mrożonego fileta z dorsza
- 2 garście mrożonej fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
Na sos pomidorowy: - 1 słoiczek przecieru pomidorowego mały (najlepszy domowej roboty (Przepis na przecier pomidorowy))
- szczypta tymianku i bazylii
- 5 dag masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Fileta z dorsza umyć i po porcjować na tyle kawałków ile jest osób. Posypać solą, pieprzem i usmażyć na rumiano na oleju. Przełożyć filety na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiec je w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut.
W tym czasie ugotować fasolkę szparagową z 1 łyżką soli i 1 łyżeczką cukru do miękkości. Odcedzić. W rondelku na maśle podsmażamy 1 ząbek czosnku drobno pokrojony, do tego wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, podsmażamy ją na jasno-złoto. Dolewamy przecier pomidorowy, bulion i wszystko mieszamy. Gotujemy chwilę, aż sos stanie się gęsty. Potem dodajemy zioła i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerze wykładamy ugotowaną fasolkę szparagową, na to nakładamy pieczonego dorsza i polewamy go sosem. Dokładamy wg uznania: ziemniaki gotowane, ryż, kaszę, makaron. Smacznego!