Pieczony sum z pomidorami

Pieczony sum

Pieczony sum z pomidorami

Polecam spróbować nowego przepisu na rybę suma wg Karola Okrasy. Ja dodałam tylko moje zioła, ale inspiracją do wykonania tego dania obiadowego był przepis mistrza. Polecam!

 

  • Składniki na 4 osoby:
  • 4 kawałki suma (po 180 g każdy)
  • oliwa z oliwek
  • 4 gałązki świeżego tymianku (ja posypałam tymiankiem suszonym)
    Składniki na sos pomidorowy:
  • olej do smażenia
  • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę (1 x 1 cm)
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 2 cebule drobno pokrojone (najlepiej dymki)
  • 300 g pomidorów
  • 5 łyżek oliwy
  • część biała z 1 pora pokrojona 1 x 1 cm
  • sól morska, pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • ja dodałam przyprawę do pizzy i szczyptę przyprawy do ryb
    Składniki na dekorację:
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Umytego i osuszonego na ręczniku papierowym suma skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem oraz przyprawą do ryb. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 stopniach C (termoobieg) ok. 6 min.

 

Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy surowe pokrojone ziemniaki do miękkości, dodajemy czosnek, cebulę i szklimy. Dodajemy pokrojone pomidory i całość gotujemy ok. 20 min na wolnym ogniu do zgęstnienia. Do sosu dodajemy oliwę z oliwek, pokrojony por, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do pizzy oraz szczyptą cukru.

 

Rybę wyciągamy z piekarnika, polewamy sosem z patelni i wkładamy całość z powrotem do piekarnika obniżając w nim temperaturę do 180 stopni C na ok. 10-15 min.

 

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i przesmażamy je na oliwie. Dekorujemy nimi potrawę po wyjęciu z piekarnika. Nakładamy na talerze i jemy jako danie obiadowe lub ciepłe kolacyjne.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx