Piernik śmietankowy zakonny

Piernik śmietankowy zakonny

Piernik śmietankowy zakonny

Polecam ten piernik pachnący bakaliami, przywołujący w pamięci smak świąt. Podane składniki na 2 duże keksówki.

 

  • Składniki:
  • 6 szkl. mąki pszennej
  • 3 szkl. cukru (z tego 1/2 szkl. odsypać na karmel)
  • 3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/2 słoika od dżemu miodu płynnego
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 3 kopiaste łyżki sody oczyszczonej
  • 6 jaj
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, suszone krojone owoce….do wyboru co kto ma w domu

 

Wykonanie:
W dużej misce połączyć ze sobą: śmietanę, cukier,sodę. Wymieszać i odstawić na 2 godz. do sfermentowania.
W tym czasie zrobić karmel: 1/2 szkl. cukru rozpuścić w rondelku i zagotować, zamieszać. Po zapienieniu dolać do tego 1/2 szkl. wody, wymieszać i wyłączyć do ostudzenia.
W drugiej misce połączyć ze sobą składniki suche: mąkę, sodę, cynamon, kakao. Wymieszać.
W rondelku rozpuścić masło.
Oddzielić białka od żółtek.
Do sfermentowanej masy śmietanowej dodać wszystkie składniki płynne, żółtka i wymieszać. Po czym dodać do tego składniki suche. Łyżką dodawać karmel, mieszać a na końcu dodać ubite białka ze szczyptą soli i bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą, wlać do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub nasmarowanych masłem i wysypanych bułką tarta.W keksówkach wlewać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 150 stopni C  30 minut. Potem temperaturę zwiększyć do 170 stopni C na około 60 minut. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx