Pierogi z farszem z kaszy gryczanej

Pierogi z farszem z kaszy gryczanej

Pierogi z farszem z kaszy gryczanej

Kiedyś robiłam kotlety z kaszy gryczanej, a że farszu na nie wyszło za dużo, więc cały plastikowy pojemnik nim zapełniony zamroziłam. W następnym tygodniu rodzina miała ochotę na pierogi, więc rozmroziłam farsz, przełożyłam na patelnię z zeszkloną na oleju cebulką drobno pokrojoną i lekko go przesmażyłam. Dodałam do smaku trochę soli, pieprzu, płatków chili i wyszły pierogi, że palce lizać! Nawet Ci, którzy mają „długie zęby na kaszę” zajadali je ze smakiem- polecam!

 

  • Składniki na ciasto pierogowe:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml wrzącej wody

Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, wymieszać  ją z solą i olejem. Do tego wlać wrzącą wodę i zamieszać wszystko łyżką. Ciasto ostygnie to je zagnieść ręką, wyjąć z miski i podsypując mąką wyrabiać a następnie podzielić na 2 części. Jedną część ciasta przykryć ściereczką kuchenną, a drugą cienko rozwałkować , następnie szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczką farsz z kaszy gryczanej i zlepiać brzegi. Można je formować końcówkami widelca. Wkładać do wrzącej wody z solą i olejem. W czasie gotowania tej partii pierogów tak samo przygotować 2 część ciasta. W czasie gotowania pierogi lekko zamieszaj, by nie przywarły do dna. Ja te pierogi podaję z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx