Pikantne udka

Pikantne udka

Pikantne udka

Pikantne udka wg przepisu Ewy Wachowicz, kruchutkie i smaczne – polecam!

 

  • Składniki:
  • ok. 1 kg udek
  • olej do smażenia
  • 4 ząbki siekanego czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szt. różnokolorowych papryk np. czerwona i żółta
  • 10 dag rodzynek
    Składniki na marynatę:
  • po 1 łyżeczce: imbiru, pieprzu ziołowego i soli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego

 

Wykonanie:
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Udka umyć, oczyścić i osuszyć. Włożyć do pojemnika, natrzeć przygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.

 
Udka przesmażamy na oleju obustronnie. Dodajemy czosnek posiekany w słupki i podlewamy całość bulionem rosołowym. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojoną paprykę i rodzynki. Dusimy jeszcze chwilę i podajemy z ziemniakami lub kaszą albo ryżem.

 

Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx