Pikantne udka
Pikantne udka wg przepisu Ewy Wachowicz, kruchutkie i smaczne – polecam!
- Składniki:
- ok. 1 kg udek
- olej do smażenia
- 4 ząbki siekanego czosnku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 szt. różnokolorowych papryk np. czerwona i żółta
- 10 dag rodzynek
Składniki na marynatę: - po 1 łyżeczce: imbiru, pieprzu ziołowego i soli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Udka umyć, oczyścić i osuszyć. Włożyć do pojemnika, natrzeć przygotowaną marynatą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
Udka przesmażamy na oleju obustronnie. Dodajemy czosnek posiekany w słupki i podlewamy całość bulionem rosołowym. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojoną paprykę i rodzynki. Dusimy jeszcze chwilę i podajemy z ziemniakami lub kaszą albo ryżem.
Smacznego!