Pizza na grubym cieście

Pizza

Pizza na grubym cieście

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 kostki drożdży surowych lub 1 opakowanie drożdży suchych
  • po 1 łyżeczce soli i cukru
  • oregano lub zioła prowansalskie ok. 1/2 łyżeczki
  • kilka płatków włoskiej przyprawy peperoncino (jak nie masz to może być szczypta sproszkowanego chilli)
    Składniki na farsz:
  • pieczarki
  • 1 cebula
  • kilka kabanosów
  • kilka kawałków ananasów z puszki
  • żółty ser
  • kilka oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • kukurydza z puszki
  • ketchup lub sos pomidorowy

 

Wykonanie:
Do dużej miski przesiać przez sito mąkę, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Potem stopniowo dodać olej, cukier, sól, zioła i przyprawę włoską. Dobrze wszystko razem wymieszać. Stopniowo do tego dolewać wodę i wyrabiać ręką aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodać mąki, a jak za suche dodać wody). Musi odrywać się od rąk. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie zrobić farsz. Na farsz nadaje się wszystko co masz w lodówce. Ja najczęściej dodaję podsmażone pieczarki z cebulką, pokrojone kabanosy, ananasy z puszki odsączone z soku, tarty żółty ser, oliwki, suszone pomidory, kukurydza z puszki odsączona z zalewy.

 

Ciasto pięknie mi podwoiło objętość, na stolnicy je troszeczkę jeszcze wyrobić, rozwałkować na żądany kształt i wymiar (ja robię na prostokątną blachę do pieczenia placków). Blachę wykładam papierem do pieczenia, lekko spryskuję olejem, na to nakładam rozwałkowane ciasto. Następnie powierzchnię ciasta smaruję dowolnym ketchupem lub domowym sosem pomidorowym. Na to wsypuję odsączoną kukurydzę i ananasa pokrojonego w kostkę, na to kabanosy i pieczarki, oliwki, suszone pomidory. Całość solę, dodaję pieprzu i oprószam ziołami prowansalskimi lub oregano. Całość przykrywam pierzynką z tartego żółtego sera, najlepszy jest włoski o nazwie Grana Padano.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni C ok. 20 minut.

 

PORADA: Jeżeli chcesz uzyskać pizzę z cienkim spodem to użyj o połowę mniej składników na ciasto.

 

Smacznego 🙂

 

 

Pizza na grubym cieście

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx