Dziś proponuję przepis na pizzę na spodzie cienkim z własnym robionym sosem pomidorowym, który się robi błyskawicznie i smaruje nim spód pizzy. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. przegotowanej letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta ziół prowansalskich
- 4 łyżki oliwy
- Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- szczypta przyprawy do pizzy
- sól i pierz
- Dodatki:
- dowolne ,to co masz aktualnie w lodówce
- ser tarty żółty na wierzch
Wykonanie ciasta:
Do przesianej mąki dodaję rozkruszone drożdże, olej, cukier i sól. Najpierw wszystko mieszam łyżką a potem dodając stopniowo letnią wodę wyrabiam ręką ciasto tak długo aż odchodzi od ręki i jest sprężyste i gładkie . Wykładam je na deskę podsypaną lekko mąką, przykrywam miską odwróconą do góry nogami i zabieram się za sos. Do rondla wlewam zawartość puszki , dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko blenduję, dodaję szczyptę ziół do pizzy, ewentualnie dosmaczam solą i pieprzem i gotuję na małym ogniu do zredukowania sosu do konsystencji pożądanej gęstości. W tym czasie ciasto na pizzę nam rośnie. Wyrabiamy je ręką, wałkujemy na pożądany kształt ( albo prostokąta albo okrągły) i kładziemy na blachę z wysmarowanym papierem do pieczenia. Na powierzchnię ciasta wylewamy sos pomidorowy i go równomiernie rozmieszczamy na całej powierzchni. Dodajemy dowolne dodatki ( ja dałam salami, oliwki czarne, gruszki, ser pleśniowy i posypałam obficie tartym serem . Całość piekłam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni C ok. 20 min. Upieczona pizza musi mieć spód lekko przyrumieniony. Smacznego!