Pizza na cienkim spodzie z sosem pomidorowym

Dziś proponuję  przepis na pizzę na spodzie cienkim z własnym robionym sosem pomidorowym, który się robi błyskawicznie i smaruje nim spód pizzy. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. przegotowanej letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy
  • Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta przyprawy do pizzy
  • sól i pierz
  • Dodatki:
  • dowolne ,to co masz aktualnie w lodówce
  • ser tarty żółty na wierzch

Wykonanie ciasta:

Do przesianej mąki dodaję rozkruszone drożdże, olej, cukier i sól. Najpierw wszystko mieszam łyżką a potem dodając stopniowo letnią wodę wyrabiam ręką ciasto tak długo aż odchodzi od ręki i jest sprężyste i gładkie . Wykładam je na deskę podsypaną lekko mąką, przykrywam miską odwróconą do góry nogami i zabieram się za sos.    Do   rondla wlewam zawartość puszki , dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko blenduję, dodaję szczyptę ziół do pizzy, ewentualnie dosmaczam solą i pieprzem i gotuję na małym ogniu do zredukowania sosu do konsystencji pożądanej gęstości. W tym czasie ciasto na pizzę nam rośnie. Wyrabiamy je ręką, wałkujemy na pożądany kształt ( albo prostokąta albo okrągły) i kładziemy na blachę z wysmarowanym papierem do pieczenia. Na powierzchnię ciasta wylewamy sos pomidorowy i go równomiernie rozmieszczamy na całej powierzchni. Dodajemy dowolne dodatki ( ja dałam salami, oliwki czarne, gruszki, ser pleśniowy  i posypałam obficie tartym serem . Całość piekłam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni C ok. 20 min. Upieczona pizza musi mieć spód lekko przyrumieniony. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx