Placek drożdżowy ze śliwką

Placek drożdżowy ze śliwką

Placek drożdżowy ze śliwką

 

Ten placek chociaż jest drożdżowy to robi go się błyskawicznie. Nie trzeba robić rozczynu, wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Odpowiednio tylko łączy się składniki i przekłada na blachę. Aby ciasto nie lepiło się, na dłonie nakładam oliwę i kłopot z głowy. A efekt, smak i zapach roznosi się po całym domu. Polecam!

 

  • Składniki na kruszonkę:
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • Na ciasto:
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 60 dag mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • 3 całe jajka
  • Dodatkowe składniki:
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • 50 dag wypestkowanych śliwek
  • Blacha 25/35 cm

 

Wykonanie kruszonki:
Posiekać wszystkie składniki, a potem rozetrzeć je palcami. Przełożyć do lodówki.
Wykonanie ciasta:
W misce połączyć ze sobą rozkruszone drożdże, cukry i wlać do tego lekko podgrzane mleko (uwaga!- nie może być gorące ani ciepłe tylko lekko podgrzane). Do tego wlać olej, rozmącone jajka, wymieszać najpierw łyżką, a potem ręką. Ciasto ma być dość luźne i nie wolno dosypywać do niego większej ilości mąki. Przenieść ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu surowego ciasta drożdżowego rozsmarować cienką warstwę powideł. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek tak by strona przekrojona była na wierzchu placka. Z lodówki wyjąć uprzednio przygotowaną kruszonkę i rozsypać ją na całej powierzchni ciasta (na śliwki). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest gotowe nakłuwamy je patyczkiem (musi być suchy).
Smacznego!

Placek drożdżowy ze śliwką

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx