Placek dwukolorowy z bezą
Szybki, łatwy i zawsze się udaje. Placek do kawki, herbaty-polecam!
- Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 4 jajka
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 5 łyżek kakao
- 1,5 szklanki mleka
- 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczowej
- beziki do dekoracji
- polewa: cukier puder i sok z 1 cytryny
Wykonanie:
4 jajka utrzeć z 1 szklanką cukru na puch. Do tego dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian ucierając z mlekiem. Na końcu dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej wsypać skórkę pomarańczową kandyzowaną a do drugiej kakao, wymieszać. Przygotować blachę natłuszczoną i posypaną bułką tartą.
Najpierw wlać kilka łyżek ciasta jasnego, potem ciemnego i tak na przemian. Wyrównać powierzchnię i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 40 minut. wystawić na kratkę i jak ostygnie polać polewą: ja mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem. Wylać na placek i na jeszcze mokrą polewę nałożyć beziki. Smacznego!