Placek dwukolorowy z bezą

Placek dwukolorowy z bezą

Szybki, łatwy i zawsze się udaje. Placek do kawki, herbaty-polecam!

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 5 łyżek kakao
  • 1,5  szklanki mleka
  • 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • beziki do dekoracji
  • polewa: cukier puder i sok z 1 cytryny

 

Wykonanie:
4 jajka utrzeć z 1 szklanką cukru na puch. Do tego dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian ucierając z mlekiem. Na końcu dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej wsypać skórkę pomarańczową kandyzowaną a do drugiej kakao, wymieszać. Przygotować blachę natłuszczoną i posypaną bułką tartą.
Najpierw wlać kilka łyżek ciasta jasnego, potem ciemnego i tak na przemian. Wyrównać powierzchnię i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 40 minut. wystawić na kratkę i jak ostygnie polać polewą: ja mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem. Wylać na placek i na jeszcze mokrą polewę nałożyć beziki. Smacznego!

 

 

Placek z bezą

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx