Placek fale dunaju
Smaczny, idealny na podwieczorek do kawki. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 1 kostka margaryny Kasia (250g)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 g mąki tortowej
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 6-8 jabłek obranych w ósemki bez skórki i gniazd nasiennych
Składniki na krem: - 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki żelatyny
- 400 g śmietany kremówki 30 %
- do dekoracji: rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada (100 g) z 5-6 łyżkami śmietany kremówki 30 %
Wykonanie:
Do większego naczynia włożyć margarynę i utrzeć ją z cukrem pudrem na puch, potem dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i po 1 żółtku ciągle powstałą masę ucierając. Na końcu dodać mleko i dobrze całość wymieszać. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Ciasto podzielić na 2 części. Do części białej wmieszać drewnianą łopatką lub łyżką 3/4 ubitej piany białkowej, a do 2 części ciasta dodać kakao, wymieszać i w tą ciemną masę dodać resztę ubitej piany białkowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wlać ciasto białe, wyrównać, na to wlać ciasto ciemne i wyrównać jego powierzchnię. Na całość nałożyć ósemki jabłek delikatnie je wciskając w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C na ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy dobrze upieczone. Wyjąć i ostudzić na kratce piekarnikowej.
Wykonanie kremu:
1 szklankę mleka zagotować, a w drugiej szklance zimnego mleka rozpuścić proszek budyniowy z cukrem i mąką krupczatką. Zawartość wlać na gotujące się mleko i mieszając ugotować masę budyniową. Do gorącej, ale już wyłączonej masy wlać rozpuszczoną żelatynę zalaną 2 łyżkami zimnego mleka. Dobrze wszystko wymieszać tak, aby nie było grudek, a potem to wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i połączyć stopniowo mieszając z zimnym budyniem. Krem wylać na ciasto i pozostawić do stężenia. Na końcu polewamy roztopioną czekoladą robiąc dekoracyjne esy floresy. Smacznego!