Placek niebo z kremem

Placek niebo z kremem karpatkowym i śmietanowym

 

  • Składniki na biszkopt (duża blacha):
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i je ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do nich cukier dalej ubijając. Osobno żółtka rozmącamy w kubku widelcem z octem. Dodajemy to stopniowo do masy, ciągle ubijamy. Odstawiamy mikser i przesiewamy do całości mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie łyżką drewnianą. Biszkopt wylewamy na blachę z papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na ok. 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy go na 2 części.

 

  • Masa karpatkowa – składniki:
  • 1 opakowanie gotowej błyskawicznej masy karpatkowej bez gotowania (przygotować wg instrukcji na opakowaniu)
    Masa śmietanowa – składniki:
  • 2 śmietany kremówki 30 %- 800 ml
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Masa śmietanowa – wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodając podczas ciągłego miksowania żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.

 

  • Prażony słonecznik – składniki:
  • 200g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

 

Prażony słonecznik wykonanie:

Na patelni rozpuścić masło, połączyć z cukrem i w ten karmel wrzucić ziarna łuskanego słonecznika. Chwilę prażyć. Ostudzić.

Pierwszy blat biszkoptu zostawiamy na blasze. Na niego nakładamy masę karpatkową, a na to nakładamy 2 blat biszkoptu, na którym równomiernie rozkładamy prażony słonecznik. Na całość rozsmarowujemy masę śmietanową. Ozdabiamy placek dowolnie (ja posypałam posypką i dodałam gotowe gwiazdki śniegowe).

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx