Placek niebo z kremem karpatkowym i śmietanowym
- Składniki na biszkopt (duża blacha):
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i je ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do nich cukier dalej ubijając. Osobno żółtka rozmącamy w kubku widelcem z octem. Dodajemy to stopniowo do masy, ciągle ubijamy. Odstawiamy mikser i przesiewamy do całości mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie łyżką drewnianą. Biszkopt wylewamy na blachę z papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na ok. 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy go na 2 części.
- Masa karpatkowa – składniki:
- 1 opakowanie gotowej błyskawicznej masy karpatkowej bez gotowania (przygotować wg instrukcji na opakowaniu)
Masa śmietanowa – składniki: - 2 śmietany kremówki 30 %- 800 ml
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
Masa śmietanowa – wykonanie:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodając podczas ciągłego miksowania żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.
- Prażony słonecznik – składniki:
- 200g słonecznika łuskanego
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Prażony słonecznik wykonanie:
Na patelni rozpuścić masło, połączyć z cukrem i w ten karmel wrzucić ziarna łuskanego słonecznika. Chwilę prażyć. Ostudzić.
Pierwszy blat biszkoptu zostawiamy na blasze. Na niego nakładamy masę karpatkową, a na to nakładamy 2 blat biszkoptu, na którym równomiernie rozkładamy prażony słonecznik. Na całość rozsmarowujemy masę śmietanową. Ozdabiamy placek dowolnie (ja posypałam posypką i dodałam gotowe gwiazdki śniegowe).
Smacznego 🙂