Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Z zapasów zimowych zostały mi wiśnie z kompotu i dżem wiśniowy, więc stały się bazą do wykonania smacznego placka. W piekarni dokupiłam ciasteczka biszkopty okrągłe i bezy białe. Dorobiłam krem i wyszedł pyszny placek bez pieczenia. Polecam! Ambitni i mający czas mogą zrobić go na cieście kruchym oraz zrobić samodzielnie bezę.

 

  • Składniki:
  • 30 dag bezów białych
  • 2-3 opakowania biszkoptów okrągłych – tyle sztuk, by pokryły powierzchnię Twojej blachy  x 2
  • 1 słój litrowy wiśni odsączonych z soku
  • 2 słoiki dżemu wiśniowego domowej roboty (Przepis na dżem wiśniowy)
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
    Składniki na krem:
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej (mazeiny)
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej powierzchnię nakładamy biszkopty, które grubo smarujemy połową dżemu. Na to nakładamy połowę odsączonych wiśni. Połowę bezów rozkruszamy i nakładamy na wiśnie. Całość polewamy zrobionym kremem budyniowym. Na to nakładamy znowu biszkopty. Rozsmarowujemy resztę dżemu i nakładamy pozostałe wiśnie. Znowu na to rozkruszamy resztę bezów. Na wierzchu możemy jeszcze je przykryć płatkami migdałowymi uprzednio lekko uprażonymi na suchej patelni.

 

Wykonanie kremu:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem, w pozostałym surowym mleku rozmieszać żółtka z mąką pszenną i mazeiną. Dodać do gotującego mleka i ugotować budyń. Przykryć go folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch i wystudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo po 1 łyżce dodawać stale mieszając robotem wystudzony budyń.

 

Gotowy placek wiśniowy wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Bardzo smaczny z filiżanką kawy – polecam!
Porada: jeżeli nie masz mazeiny to w zastępstwie daj mąkę ziemniaczaną.

 

Placek wiśniowy

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx