Placek z kremem ajerkoniakowym
Jeżeli stoi u Was butelka z ajerkoniakiem to proponuję zrobić ten placek. Spód biszkoptowy przełożony domowymi powidłami lub dowolnym gęstym dżemem, a krem na bazie ajerkoniaku. Palce lizać!
- Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka kakao
Wykonanie biszkoptu:
Jajka całe ubijamy z cukrami do białości mikserem. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką drewnianą z utartymi jajami z cukrami. Na końcu dodajemy ocet i kakao i mieszamy. Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na pół godziny. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami lub dżemem. Nakładamy na to 2 część biszkoptu. Na to będziemy nakładać krem.
- Składniki na krem ajerkoniak:
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 kostki masła
- pół puszki masy krówkowej
- 1 kieliszek ajerkoniaku (wielkość kieliszka zależy od wykonawcy kremu)
- 20 dag małych białych bezów
- tarta czekolada
Wykonanie kremu ajerkoniak:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. W osobnej miseczce ucieramy 2 kostki masła z masą krówkową. Do tego dodajemy ubite żółtka z cukrem. Wszystko chwilę ucieramy i stopniowo dodajemy ajerkoniak (tyle by krem nie był za rzadki). Warstwą kremu pokrywamy biszkopt, na to beziki w niewielkich odległościach, na to resztę kremu, znowu beziki. Całość przyprószamy utartą czekoladą.
Smacznego 🙂