Placek z owocem bez robota i wagi

Placek bardzo łatwy do zrobienia w każdych pomieszczeniach nawet działkowo- biwakowych. Trzeba mieć tylko piekarnik. Można go zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi. U mnie było to parę śliwek i 2 gruszki. nie potrzebujesz mieć do jego wykonania robota ani wagi. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 6 jaj w temperaturze pokojowej
  • 1 op. cukru migdałowego
  • owoce sezonowe: 2 gruszki, kilka szt. śliwek
  • Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 7-8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie kruszonki:
Do miski wkładamy masło, mąkę i cukier. Łączymy za pomocą ręki i zagniecioną kruszonkę wkładamy do lodówki.
Wykonanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukry i szczyptę soli. Wszystko mieszamy w misce. Osobno do szklanki wlewamy olej i stopniowo mieszając z mąką dodajemy do tego po kolei całe jaja. Znowu ciasto dobrze musimy wymieszać łyżką. Potem wlewamy jogurt naturalny i wmieszamy go z ciastem aż uzyskamy jednolitą masę. Przelewamy ją do blaszki  prostokątnej  wyłożonej papierem do pieczenia.
Owoce umyć , osuszyć na sicie. Śliwki przekroić na pół i wyciągnąć z nich pestki. Gruszki obrać ze skórki , wyciąć miąższ bez gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce ułożyć miąższem do dołu ciasta aby sok do niego wypłynął i ciasto było miękkie. Na owoce pokruszyć wyciągnięte z lodówki ciasto na kruszonkę. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 55 minut ( do suchego patyczka). Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx