Placki wątróbkowe

Przepis dla tych , dla których wątróbka to blllee, feee, i uffff a słyszą od lekarza, że żeby pozbyć się anemii muszą ją jeść. Placki wątróbkowe mają w swym składzie wątróbkę, ale jest ona schowana w naleśnikowym cieście. Polecam!

  • Składniki:
  • 50 dag wątróbki kurzej lub indyczej
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • garstka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 jaja

Wykonanie:
Wątróbkę umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, powycinać błonki i zanieczyszczenia. Osuszoną drobno pokroić. Cebulę obrać i też pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do wątróbki.  Do tego dodać przyprawy, sól i pieprz oraz mąkę  wymieszaną z mlekiem i jajami. Wszystko dobrze wymieszać. Na patelnię nalać oleju, na rozgrzany kłaść za pomocą łyżki masę wątróbkową. Smażyć ok. 3 min z każdej strony, Wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym , żeby tłuszcz obciekł. Placuszki można jeść z pieczywem lub tak jak na zdjęciu podane z ziemniakami, kapustą kiszoną, gotowaną marchewką. Dodatki dowolne. Z podanej ilości otrzymałam 11 placuszków. Podczas smażenia uważać, bo troszeczkę tłuszcz pryska! Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx