Przepis siostry Faustyny. Placki łatwe do zrobienia, a że teraz młoda kapusta pojawia się na bazarach więc polecam!
- Składniki dla 4 osób:
- 1 ćwiartka młodej kapusty ( ok 25 dag)
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 pęczek zielonego koperku
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- ketchup do polania placków
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jaja ubić, dodać przyprawy, mąkę i drobno poszatkowaną kapustę. Na końcu dodać tarty żółty ser. Wszystko wymieszać, jeżeli za luźne dodać jeszcze odrobinę mąki. Smażyć na oleju np. rzepakowym. Z obu stron placki muszą być przyrumienione. Podawać z ketchupem lub dowolnymi sosami. Ja podałam na listku sałaty z jajkiem ugotowanym na twardo. Może to być danie obiadowe lub kolacyjne. Smacznego!