Placuszki dyniowe siostry Faustyny
Jesień to czas dojrzewania dyni. Polecam kruche, smaczne z nutką imbiru i gałki muszkatołowej placuszki dyniowe.
- Składniki:
- 1 kg miąższu dyni
- 2 jaja
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Dynię obrać, wyjąć pestki, dobrze je wypłukać i odsączyć na sicie. Można z nich zrobić smaczną przekąskę – prażone pestki z dyni (Przepis na prażone pestki z dyni). Do miski zetrzeć miąższ dyniowy na tarce o grubych oczkach. Dodać do tego rozbełtane widelcem całe jajka, mąkę, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy z solą. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto dyniowe spłaszczając je delikatnie. Smażymy na rumiano z obydwu stron. Placuszki można polać jogurtem lub śmietaną, ketchupem wg gustu. Smaczne są podane z gulaszem.
Smacznego!