Kolejny prosty przepis na wykorzystanie jabłek. Łatwy w wykonaniu o ciekawym smaku deser, który zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy. Jabłka układa się na podpieczonym kruchym spodzie, są one nafaszerowane w miejscu gniazd nasiennych dowolną konfiturą i przykryte następnym spodem kruchym. Całość polana pysznym waniliową polewą. Polecam!
- Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 100 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 6 -8 średniej wielkości jabłek
- dowolny dżem ,konfitura
- 150 g serka homogenizowanego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- cynamon
- na polewę:
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Z mąki, tłuszczu, cukru i drobno posiekanego tłuszczu zrobić ciasto, po chwili do niego wbić jajko i dodać serek homogenizowany. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Mniejszą wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Podpiec w 180 stopniach C ok. 10 min. Większą część przełożyć do folii i na 30 min schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i w środek włożyć dżem. Położyć jabłka na podpieczonym blacie ciasta. Posypać cukrem waniliowym. Całość przyłożyć drugim ciastem surowym, które uprzednio schłodzone wałkujemy tak by z każdej strony było co najmniej 2 cm nadmiaru ciasta niż wymiar blachy. Nadmiar ciasta poupychać w boki blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C na jasno zloty kolor, góra, dół ok. 50 min. Po wyjęciu ciasto wystudzić na kratce i polać lukrem waniliowym. Smacznego!
Lukier waniliowy:
Wymieszać kilka kropel esencji waniliowej z 1 łyżką kwaśnej śmietany i dać cukru pudru tyle, żeby lukier był gęsty i kleisty. Tym posmarować poduchy jabłkowe.