Jeżeli udało Ci się kupić ładną polędwiczkę z indyka to proponuję ją przyrządzić na obiad. Z jednej szt. ok 400g będzie obiad dla 3 osób. Nikogo chyba nie muszę przekonywać, że mięso z indyka należy do najzdrowszego mięsa . Ja połączyłam go z jabłkami, a na talerzu podałam z porcją gotowanych brokułów i ziemniakami. Smacznego!
- Składniki:
- 1 większa ok. 400 g polędwiczka z indyka
- 2 jabłka
- sól do smaku
- pierz ziołowy do smaku
- szczypta przyprawy do drobiu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Polędwicę umyć, osuszyć i naciąć w poprzek tak by nie przeciąć mięsa. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanki wlewamy 2 łyżki oleju. Na to wkładamy polędwicę. Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. W miejsca nacięć mięsa wkładamy półplasterki jabłek. Całość przyprószamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. spryskujemy pozostałym olejem i na dno naczynia wlewamy ok. 5 łyżek wody. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 45 minut. W trakcie pieczenia p[olewamy wytworzonym sosem kilka razy polędwiczkę. Podajemy na półmisku lub osobno na talerzach porcjowaną np z ziemniakami i brokułem . Smacznego!