Pomysł na obiad lub obiado-kolację podpatrzony z gazety ,, Chwila dla Ciebie” autorstwa p.J. Kwiek. Zrobiłam i polecam to proste w wykonaniu i smaczne danie.
- Składniki:
- 1 op. szpinaku mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- mała śmietana 30%
- jaśniejsza część pora
- 1 polędwiczka wieprzowa
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Polędwiczkę umyć, osuszyć , obrać z błon i podzielić na 2 cm plastry. Delikatnie je rozbić Oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obsmażyć dwustronnie na oleju tak by lekko plastry zarumieniły się na brzegach i mięso wciąż było soczyste. Odstawić pod przykryciem na bok. Na patelni rozpuścić masło, przesmażyć na nim przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać szpinak i przesmażyć całość do utraty objętości. Wlać śmietanę kremówkę, następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.Całość podgrzewać mieszając ok. 5 min. Dodać polędwiczki przygotowane wcześniej. Razem wszystko podgrzać następne 5 min i na końcu oprószyć drobno pokrojonym porem. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego!