Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Miałam nadmiar śliwek  i zero miejsca w zamrażalce oraz brak dużych słoi. Powidła już były też zrobione. Zrobiłam zupę śliwkową i to ciasto. Przepis znalazłam w internecie i wierzcie mi, ze już żadnego innego z owocem sezonowym nie będę robić tylko to. Jest łatwe do wykonania a w smaku boskie. Kruchutkie, mięciutkie, kwaskowe od owoców i słodkie od budyniu. Po prostu rozpływa się w ustach. Zróbcie, polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki tortowej pszennej
  • 250 g zimnego mleka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 jajo+ 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na budyń:
  • 2 budynie bez cukru 40g waniliowe lub śmietankowe
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • 750 ml mleka
  • Składniki dodatkowe:
  • owoce sezonowe ( ja dałam śliwki)
  • bułka tarta do posypania  spodniego ciasta
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie ciasta:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito i wymieszać. Dodać pokrojone zimne masło i rozetrzeć palcami z produktami sypkimi. dodać 1 całe jajko i 2 żółtka oraz kwaśną śmietanę lub jogurt. Wymieszać i formować kulę. Jeżeli ręce nie chcą się odlepić można posypać je odrobiną mąki i dalej formować ciasto. Podzielić kulę na pół. Jedną połówkę przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wyłożyć blaszkę z papierem do pieczenia i ją nakłuć widelcem. Obicie surowy spód ciasta posypać bułką tartą i położyć na całej powierzchni owoce ( śliwki) skórką do spodu. Na to nalać ciepły ugotowany budyń.

Wykonanie budyniu:

2 szkl. mleka gotować z cukrem a  w 1 szkl. mleka rozpuścić dokładnie mieszając proszek budyniowy. Mleko zacznie wrzeć to wlać do niego zawartość i ciągle mieszając uzyskać gęsty budyń. Troszeczkę go przestudzić pod przykryciem i wylać na ciasto.

Z zamrażarki wyciągam 1 część ciasta zamrożonego i mogę go albo wałkować na płat i ułożyć na budyniu, albo ścierać na tarce o grubych oczkach i rozrzucić po całej budyniowej powierzchni albo zrobić tak jak ja: poformować wałeczki ciasta i dowolnie układać na budyniu. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni C dół, góra i pieczemy ok.45 min. ( do suchego patyczka. Wystudzone dzielimy na porcje i się delektujemy upieczonym przez nas smakołykiem. Smacznego!

półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx