Miałam nadmiar śliwek i zero miejsca w zamrażalce oraz brak dużych słoi. Powidła już były też zrobione. Zrobiłam zupę śliwkową i to ciasto. Przepis znalazłam w internecie i wierzcie mi, ze już żadnego innego z owocem sezonowym nie będę robić tylko to. Jest łatwe do wykonania a w smaku boskie. Kruchutkie, mięciutkie, kwaskowe od owoców i słodkie od budyniu. Po prostu rozpływa się w ustach. Zróbcie, polecam!
- Składniki na ciasto:
- 450 g mąki tortowej pszennej
- 250 g zimnego mleka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 jajo+ 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego gęstego
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na budyń:
- 2 budynie bez cukru 40g waniliowe lub śmietankowe
- 4 łyżki cukru kryształ
- 750 ml mleka
- Składniki dodatkowe:
- owoce sezonowe ( ja dałam śliwki)
- bułka tarta do posypania spodniego ciasta
- cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito i wymieszać. Dodać pokrojone zimne masło i rozetrzeć palcami z produktami sypkimi. dodać 1 całe jajko i 2 żółtka oraz kwaśną śmietanę lub jogurt. Wymieszać i formować kulę. Jeżeli ręce nie chcą się odlepić można posypać je odrobiną mąki i dalej formować ciasto. Podzielić kulę na pół. Jedną połówkę przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wyłożyć blaszkę z papierem do pieczenia i ją nakłuć widelcem. Obicie surowy spód ciasta posypać bułką tartą i położyć na całej powierzchni owoce ( śliwki) skórką do spodu. Na to nalać ciepły ugotowany budyń.
Wykonanie budyniu:
2 szkl. mleka gotować z cukrem a w 1 szkl. mleka rozpuścić dokładnie mieszając proszek budyniowy. Mleko zacznie wrzeć to wlać do niego zawartość i ciągle mieszając uzyskać gęsty budyń. Troszeczkę go przestudzić pod przykryciem i wylać na ciasto.
Z zamrażarki wyciągam 1 część ciasta zamrożonego i mogę go albo wałkować na płat i ułożyć na budyniu, albo ścierać na tarce o grubych oczkach i rozrzucić po całej budyniowej powierzchni albo zrobić tak jak ja: poformować wałeczki ciasta i dowolnie układać na budyniu. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni C dół, góra i pieczemy ok.45 min. ( do suchego patyczka. Wystudzone dzielimy na porcje i się delektujemy upieczonym przez nas smakołykiem. Smacznego!