Pomidorowo-cebulowe pałki z kurczaka

Dzisiaj proponuję zrobić na obiad kruchutkie pałki polane sosem pomidorowym o posmaku cebuli. Smacznego!

  • Składniki:
  • 5 pałek lub udek z kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
  • 4 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Udka lub pałki umyć, oczyścić, wysuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu na złoto z każdej strony. Wyciągnąć mięso i na tej samej patelni zeszklić obraną i  pokrojoną w krążki cebulę. Mięso i cebulę przełożyć do brytfanny. W szklance rozmieszać ze sobą ketchup, sól, pieprz,wodę.Zalać tym podsmażoną zawartość brytfanny. Dusić całość pod przykryciem ok. 35 minut. Podawać z ziemniakami, polane wytworzonym sosem pomidorowo-cebulowym. Jeżeli sos wydaje Ci się za rzadki możesz w kubku rozmieszać jogurt z 1 łyżką mąki i zagęścić sos chwilę go podgotowując. Całość dosolić i dodać pieprz do smaku. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx