Zastosowanie przypraw w domowej kuchni:
- bazylia – jest przyprawą stosowaną do wszystkiego, co pomidorowe i paprykowe oraz do twarogu;
- czarnuszka – ciemnymi ziarenkami posypuję bułeczki drożdżowe, rogale i inne słone wypieki. Świetna do sałatek i pieczonego buraka. Starsi ludzie mówili, że czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci. Nazwana złotem faraonów. Podobno napar z niej leczy trądzik;
- curry – aromatyczna pikantno- słodka przyprawa z Indii. W środku jest mieszanina ziół: kozieradki,gałki muszkatołowej, pieprzu, chili, czosnku, kardamonu, goździków, kminu rzymskiego, cynamonu i imbiru. Stosuję do dań drobiowych, mięsnych, z ryżu i warzywnych. Bez curry nie wyobrażam sobie mojej sałatki ryżowo- drobiowej z ananasem. Spala tłuszcz w organizmie;
- cynamon – słodka przyprawa bez której nie można sobie wyobrazić szarlotki. Makaron z twarogiem i cynamonem to hit i ulubiona potrawa Rysia;
- cząber – stosowany do ciężkostrawnych dań strączkowych i zup. Usuwa wzdęcia a jego zapach zmniejsza ból głowy;
- estragon – posiada słodkawy zapach i korzenno-ziołowy smak. Pobudza apetyt i reguluje trawienie. Stosuje się do mięs, farszów, twarogu, sałatek warzywnych. Smaczny jest pod postacią masła estragonowego. Używa się go do kiszenia ogórków, bo wpływa na ich trwałość i jędrność;
- bertram – przyprawa św. Hildegardy oczyszczająca jelita z niestrawionych części pokarmu. Dodaję szczyptę do zup i sosów;
- galgant – również przyprawa Hildegardy, zwana alpinią lekarską. Jest ostra dlatego szczypta dodana do potraw wystarczy. Bardzo zdrowotna przyprawa należąca do grupy kłączy imbirowatych. Dodaję do zup, sosów, gulaszu.Pomaga w chorobach serca, bólach kręgosłupa, reumatycznych,jest środkiem na wzdęcia i mdłości;
- gałka muszkatołowa – doskonała do brokuła, szpinaku, kalafiora. Zwana jest zielem młodości,zwalcza wolne rodniki;
- goździki – to suszone pączki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowca korzennego. Nie wyobrażam sobie kompotu wigilijnego bez goździków czy też czerwonej kapusty czy jabłek pieczonych, gruszek konserwowych w zalewie octowej. A jakże pięknie pachnie w domu gdy nadziejemy goździkami pomarańcze;
- imbir – korzenny aromat, gorzkawo-pikantny smak jest używany do mięs, ryb, warzyw, napojów rozgrzewających. Rosół doprawiony imbirem nabierze egzotyczny charakter, a sos pomidorowy zachwyci korzenną nutą wszystkich smakoszy;
- kardamon – rozgniecione ziarnka można dodać do kasz, ryżu ,koktajli;
- kmin rzymski – zwany inaczej kuminem. Dodaje się do zup. Polecany dla tych którzy cierpią na zaparcia;
- kolendra – jedna z najstarszych roślin świata, doskonała do dań jednogarnkowych, dyni i zup;
- koper włoski – używany do wszystkiego, oczyszcza i zmniejsza stany zapalne jelit. Napary i herbatki świetnie nawilżają organizm;
- kurkuma – inaczej nazwana szafranem indyjskim. Świetna do barwienia ryżu, poprawy kolorytu zup i sosów. A jego szczypta dodana do ciast drożdżowych i biszkoptowych, nada im pięknego żółtego koloru. Zabija grzyby, bakterie, działa oczyszczająco na organizm. Niektórzy twierdzą, że jest przyprawą przeciwnowotworową;
- kminek – nie wyobrażam sobie własnej roboty kapustę kiszoną bez kminku, dodaję go również do bigosu i fasolowej czy grochówki;
- lubczyk – mój ogrodowy stosuję do zup i lecza oraz dosmaczam nim dania jednogarnkowe;
- majeranek – to moja ulubiona przyprawa do mięs, zup,sosów.Roztarta w dłoni pięknie pachnie a jej olejki eteryczne zwalczają katar;
- słodka papryka – do drobiu, bigosu, sosów pomidorowych i zup;
- tymianek – dodaję do marynaty do mięs, ryb. Konserwuje on żywność;
- oregano – do sałatek, surówek, pizzy, dań jednogarnkowych z pomidorami w tle;
- rozmaryn – gałązki rozmarynu stosuję do mięs pieczonych i ryb;
- wanilia – laski wanilii przekrawam wzdłuż i mieszam z cukrem pudrem. W ten sposób mam zdrowy domowy cukier waniliowy niezbędny do ciast i deserów;
Sposób przechowywania olejów:
Tylko olej lniany przechowujemy w lodówce, inne oleje poza nią. Najzdrowszy dla organizmu ludzkiego jest olej kokosowy.
Warzywa zasadowe/Owoce zasadowe/Zamienniki cukru:
Warzywa zasadowe odkwaszające nasz organizm to: karczoch, brokuł, szparag, kalafior, fenikuł, kapusta, jarmuż, dynia, por, pomidor, burak, cukinia, nać pietruszki, marchew, seler, czosnek, papryka, kalarepa, kukurydza, cebula i bakłażan.
Owoce zasadowe: awokado, grejpfrut, cytryny, limonka, daktyl, figa, jabłka, gruszki, banany, mango, kokos, ananas i winogrono.
Najzdrowsze odkwaszacze: kasza to jaglana, fasolka adzuki, siemię lniane, pestki dyni oraz sezam.
Zamiennik cukru to: stewia, ksylikol i miód.
Najzdrowsza sól to sól himalajska.
Szybka posypka na np. kalafior, fasolkę szparagową czy kluski:
Większą ilość bułki tartej rumienię na suchej patelni (uważać by nie przypalić). Następnie studzę, przekładam do słoika i kładę do lodówki. Posypuję danie i polewam bułkę zarumienionym stopionym masełkiem.
Sposób na domowy nabiał:
Pamiętaj mleko tylko niepasteryzowane nadaje się do produkcji domowego twarożku, serwatki oraz produktów takich jak: zsiadłe mleko, śmietana, masło, maślanka. Z 600 ml domowej śmietanki można ubić ok. 150g masła, a z tego co zostanie płynu po odciśnięciu mamy maślankę ok. 400ml.