Potrawka drobiowa w sosie brokułowo-serowym

Szybki obiad dla zabieganych. Smaczny i niedrogi. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • przyprawy: macierzanka lub majeranek, szczypta chili
  • sól i pieprz
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała śmietanka 30%
  • kilka wiórków świeżo startego żółtego sera

Wykonanie:
Filet umyć i wyciąć z niego błony. Pokroić na mniejsze kawałki , posypać macierzanką, chili, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i włożyć na patelnię z gorącym olejem. Przyrumienić z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę w pół piórka i  drobno pokrojony czosnek. Zeszklić na patelni, zalać gorącą wodą i dusić pod przykryciem. Tymczasem umyć brokuł i podzielić go na różyczki, które też wrzucam na patelnię. Duszę do miękkości mięsa i rozgotowania brokułu. w kubku rozmieszać należy śmietankę z mąką i dolac gorącego wywaru z patelni. Mieszając zagęścić sos. Na końcu do smaku solę i dodaję pieprz oraz całość posypuję wiórkami sera. Taka potrawka może być podana z ziemniakami ugotowanymi w wodzie lub z makaronem, kaszą, ryżem czy kluskami.

Uwaga!
Nogę od brokułu nie wyrzucam bowiem przyda się do ugotowania zupy  np. jarzynowej. Jeżeli mam za dużo różyczek brokułu to mogę część odłożyć i ugotować je osobno lub włożyć do potrawki pod koniec jej duszenia tak by były a 'l dente.

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx