Pomysł na tą potrawkę pojawił się nagle, a mianowicie dysponowałam podwójną porcją fileta z kurczaka i szukałam na niego pomysłu. Pocięłam fileta w zgrabne małe medaliony, które zamarynowałam, przesmażyłam a potem wrzuciłam do sosu szpinakowo-serowego. Wyszedł obiad od razu na dwa dni. Polecam!
- Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- marynata do niego:
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka przyprawy kebab gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju
- składniki na sos:
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 serek topiony śmietankowy
- 1 kubeczek śmietanki 30%
- kilka suszonych pomidorków
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, obrać ze zbędnych ścięgien, pokroić na zgrabne małe medaliony. Składniki marynaty zetrzeć ze sobą w moździerzu i w marynacie zamoczyć kawałki mięsa po czym na suchej patelni je przesmażyć z każdej strony. Odłożyć na bok. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju i przesmażyć drobno pokrojony czosnek. Dodać mrożony szpinak i tak długo go zasmażać aż nie będzie wody. Następnie dodać drobno pokrojone suszone pomidory, serek topiony i mieszając wlać śmietankę. Do smaku dodać sól i pieprz. Do sosu włożyć przesmażone medaliony drobiowe i potrawkę dusić aż do uzyskania żądanej konsystencji sosu. Jeść z ziemniakami, dowolną jarzynką lub z ryżem, kaszą, makaronem czy też z kanapką. Jak Ci wygodniej. Smacznego!