Potrawka z fasolki szparagowej na 2 sposoby

Miałam nadmiar fasolki szparagowej i chciałam z niej zrobić potrawkę na obiad i obiado- kolację. Niestety w domu mam dwa obozy , jeżeli chodzi o jedzenie. Mam takich, którzy bez mięsa i kiełbasy nie wyobrażają sobie obiadu i takich, którzy nie rusza nic co jest ze zwierząt. siłą rzeczy trzeba było zrobić z jednego dania dwa. A oto jak to mi się udało:

  • Składniki:
  • kilka garści fasolki szparagowej różnego gatunku: żółte i zielone
  • 3 mięsiste pomidory
  • 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • żółty tarty ser
  • kilka kiełbasek
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • olej
  • sól, pieprz, przyprawa gyros
  • szczypta cukru
  • natka zielonej pietruszki lub zielony koperek

Wykonanie:
Z fasolek szparagowych obcinamy końcówki. Gotujemy wodę ze szczyptą cukru i porządną łyżką soli.. Wrzucamy fasolki szparagowe i obgotowujemy na pół twardo. Odlewamy wodę a fasolki odstawiamy na bok. Obieramy cukinię, cebule, czosnek. Paprykę myjemy i wykrawamy nasiona. Za pomocą łyżeczki wydrążamy  również nasiona  z cukinii. Wszystko drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, po chwili wrzucamy czosnek, cukinię, paprykę i dusimy do miękkości warzyw. Pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na drobno i łączymy z zawartością patelni. Po chwili wrzucamy podgotowana fasolkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gyros. Potrawkę nakładamy na talerze. Mięsożercą dodajemy podgrzaną kiełbaskę a wegetarianom potrawkę posypujemy żółtym tartym serem. całość obficie posypujemy natką pietruszki lub zielonym koperkiem drobno pokrojonym.  Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx