Przecier ogórkowy na zupę
Robię zapas takich przecierów ogórkowych z ogórków dużych i przerośniętych. Odkręcam słoik i już mam smaczny, domowy przecier na zupę. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg surowych ogórków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli niejodowanej
- garść świeżego koperku
- baldachim kopru
- dowolna ilość natki pietruszki
Wykonanie:
Ogórki umyć i zetrzeć ze skórą na tarce o grubych oczkach. Posolić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany zielony koperek i natkę pietruszki oraz porwany na małe cząstki kwiatostan kopru. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do dużego słoja. Odstawić do ukiszenia w ciepłe miejsce na 5 dni. Potem przełożyć do małych słoi i przechowywać w chłodnym miejscu. Jeżeli ktoś chce może sobie za pasteryzować te małe słoiki ok. 10 minut. Smacznego!