Nie można się im oprzeć, kruchutkie ze słodkim śmietankowo-serowym kremem. Do popołudniowej kawki. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. wody
- 125 g masła
- 4 jaja
- Składniki na krem:
- 2 śmietany 36% ok 400 ml
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 serek mascarpone ( 250 mg)
Wykonanie ptysi:
Zagotować wodę z masłem i mąką przy czym energicznie mieszać by powstała lśniąca kula. Wystudzić ciasto po czym do niego wkręcać stopniowo jaja. ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do [pieczenia wyciskać z rękawa porcje ciasta formując okrągłe małe ptysie o średnicy ok 3-5 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 30 min. wystudzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Przekroić na pół przed nadziewaniem kremem.
Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Potem stopniowo dodawać mascarpone i delikatnie je wmieszać w krem.
Ptysie nadziewać kremem za pomocą łyżki. Złożyć je i ułożyć wszystko na paterze. Można na wierzchu jeszcze posypać cukrem pudrem, ale wg mnie i tak już są słodkie. Smacznego!