Przepis na przykładowy obiad:
- Składniki:
- ziemniaki ( ilość w zależności od ilości osób)
- fasolka szparagowa ( po garstce na osobę)
- mięso mielone drobiowe
- 1 gotowana marchewka
- jajko
- 2 łyżki kaszki manny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- ostra i słodka papryka w proszku do smaku
- 1 ogórek surowy
- 1 kefir
- zielony koperek lub natka pietruszki
- cukier do smaku
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, mąkami, kaszką, solą i pieprzem oraz drobno pokrojonym koperkiem i tartą ugotowaną marchewką. Formować okrągłe pulpeciki obtoczone w mące pszennej. Wrzucić je do gotującej się osolonej wody ( można dołożyć liść laurowy, ziele angielskie). Gotować do miękkości mięsa. Wyciągnąć łyżką cedzakową.
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Osobno w osolonej wodzie ugotować umytą fasolkę szparagową, przedtem obcinając jej końcówki. Przelać na sicie.
Na talerze nakładać ziemniaki, pulpeciki, fasolkę szparagową. Obficie posypać drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Jeżeli chcecie mieć sos, to można zastosować wodę w której gotowały się klopsy, a mianowicie zaciągnąć uzyskany wywar mąką ze śmietanką 30 % i zredukować gotując na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości , doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i posypać drobno pokrojoną zieleniną.
Do tego podajemy mizerię: drobno pokrojony ogórek , sok z cytryny, sól, cukier i pieprz do smaku. Wymieszać, posypać drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!