Pulpeciki w sosie pomidorowym

Proste do zrobienia i bardzo smaczne. Można je zjeść z pajdą chleba lub zaserwować na obiad z gotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego ( u mnie z szynki)
  • 1/2 szkl. kaszki manny
  • sól i pieprz
  • 1 jajo
  • przyprawy: czosnek granulowany suszony, chili wg uznania
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub chrzanowej
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 cebula
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
  • olej rzepakowy do smażenia
  • bulion lub woda
  • zielony koperek

Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski i dodać do niego kaszkę manną, rozbełtane jajko, sól i pieprz oraz przyprawy i musztardę. Wszystko wyrobić na klejącą się masę. zwilżonymi rękoma lepić małe pulpeciki a następnie obtaczać je w mące. Rozgrzać olej i na nim przesmażyć do rumianego koloru mięso z każdej strony. Wyjąc je z patelni na bok i na tym samym oleju zeszklić pokrojoną cebulkę. Spowrotem włożyć pulpeciki i wszystko zalac bulionem lub przegotowaną wodą. Dusić ok. 20 min a potem dołozyć mały przecier pomidorowy rozmieszany z wodą. gotowac do uzyskania konsystencji sosu. Dosmaczyć jeszcze sos solą i pieprzem. na koniec wszystko posypac drobno pokrojonym koperkiem. Smacznego!

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx