Pulpety, makaron i sos serowy

Pulpety, makaron i sos serowy

Pulpety, makaron i sos serowy

Danie kolacyjne na ciepło lub obiadowe – jak kto woli. Powstało z myślą „czyszczenia” zawartości lodówki, a że wyszło całkiem smaczne chciałam się z Wami nim podzielić.

 

 

  • Składniki:
  • ok. pół kg mięsa mielonego (ja znalazłam wieprzowo-wołowe)
  • 2 garście suchego makaronu (jaki macie w domu)
  • 1 kubek mały śmietany 18%
  • ok. 100g pora
  • ok. 100g pieczarek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kawałek dowolnego sera (ja znalazłam żółty twardy i pół kostki blue pleśniowego oraz 1 serek topiony)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • koperek zielony lub natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy i majeranku
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • 1 jajko surowe
  • bułka tarta ok. 2 łyżek

 

 

Wykonanie:
Do garnka wlewamy ok. 3/4 l wody, solimy ok. 1 łyżką soli i wrzucamy surowy makaron. Całość zagotowujemy. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy rozmącone jajko, sól, pieprz i majeranek. Dosypujemy bułki tartej i  ręką wyrabiamy na masę. Mokrymi rękoma formujemy pulpeciki, które obtaczamy w mące pszennej. Przesmażamy je na oleju z każdej strony na rumiano. Pulpety wrzucamy do wrzącej wody z makaronem.  Zmniejszamy ogień, od czasu do czasu potrawę mieszamy.

 

Na tej samej patelni przesmażamy umyty por pocięty na półplasterki  i dokładamy do pulpetów z gotującym się makaronem. Potem na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w cienkie plasterki uprzednio umyte pieczarki. Wrzucamy do garnka z makaronem, pulpetami i porem. Dodajemy 1 serek topiony. Mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. W dużym kubku musimy rozmieszać śmietanę z mąką ziemniaczaną i pokrojonym na drobno serem. Do tego dolewamy 1 łyżkę wywaru gorącego z garnka, mieszamy zawartość kubka i tak zahartowaną zawiesinę śmietanowo-serową wlewamy do naszej potrawki. Mieszamy, dodajemy szczyptę kurkumy, drobno pokrojoną natkę pietruszki lub koperek. Mieszamy i danie gotowe.

 
Uwaga: potrawkę należy gotować na wolnym ogniu i często mieszać, ażeby nam się nie przypaliła. Jeżeli ktoś lubi bardziej kwaskowaty sos , to można dodać parę kropel soku z cytryny. Polecam to danie jednogarnkowe. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx