Pulpety w sosie ogórkowym

Pulpety w sosie ogórkowym

Pulpety w sosie ogórkowym

Na obiad, do kolacji, jak kto woli. Mięso mielone na te pulpety też możecie dobierać wg upodobania lub takie, które akurat macie w lodówce. Zachęcam do spróbowania!

 

  • Składniki do pulpetów:
  • 500 g mięsa mielonego (ja miałam z indyka)
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • woda
    Składniki na sos ogórkowy:
  • 2 marchwie
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mleka
  • woda
  • siekany zielony koperek

 

Wykonanie pulpetów:

Mięso mielone przełożyć do miski wraz z rozbełtanym jajem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulą i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. Moczyć ręce w zimnej wodzie i formować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w mące pszennej wyłożonej na talerzyku. Takie obtoczone pulpety wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować ok. 15 min. Po czym wyjąć je z garnka i odłożyć na bok.

 

Tymczasem w wodę po ugotowaniu pulpetów wkładamy obrane i przetarte na tarce o dużych oczkach: marchwie i korzeń pietruszki. Gotujemy ok. 10 min. Ogórki kiszone przecieramy na tarce o dużych oczkach i wlewamy do gotujących się warzyw. Całość gotujemy ok. 10 min. Sprawdzamy ilość płynu, jeżeli jest za dużo to go odlać, a za mało to dolać wody z ogórków kiszonych. Po tym w kubku mieszamy mąkę ziemniaczaną z mlekiem, dolewamy do niej 1 łyżkę gorącego wywaru warzywnego i tak zahartowaną wlewamy do warzyw ciągle mieszając. Otrzymamy sos ogórkowy. Wkładamy do niego uprzednio ugotowane pulpety. Całość posypujemy posiekanym drobno zielonym koperkiem.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx