Puree z ziemniaków i jarmużu

Jarmuż to warzywo , które rośnie do późnej jesieni a nawet w zimie, kiedy nie ma za dużo przymrozków. A nawet jest pozbawione goryczy kiedy jest lekko przymrożone.  W Internecie zainspirował mnie na to puree przepis p. Teresy P. z grup kulinarnych. Byłam bardzo ciekawa  smaku i  się nie zawiodłam. Proste danie do zrobienia a jakie zdrowe i smaczne! Z całego serca polecam!

  • Składniki:
  • 2 garście gałązek jarmużu
  • obrane ziemniaki ( ilość zależy od ilości osób)
  • 1-2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę mleka

Wykonanie:
Jarmuż umyć, odciąć grube łodygi, a same liście pokroić drobno i zalać zimną, osoloną wodą. Gotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki ugotować do miękkości  tez w osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez praskę lub rozgnieść widelcem.  Połączyć z odcedzonym i ugotowanym jarmużem. Dodać masło, sól, pieprz mielony ,wymieszać i jeżeli puree jest za   stabilne to dolać mleka. Wymieszać. Nałożyć porcje na talerz. Można na to nakładać jajko sadzone. Smacznego!

purre jarmużowo ziemniaczane
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx