Jarmuż to warzywo , które rośnie do późnej jesieni a nawet w zimie, kiedy nie ma za dużo przymrozków. A nawet jest pozbawione goryczy kiedy jest lekko przymrożone. W Internecie zainspirował mnie na to puree przepis p. Teresy P. z grup kulinarnych. Byłam bardzo ciekawa smaku i się nie zawiodłam. Proste danie do zrobienia a jakie zdrowe i smaczne! Z całego serca polecam!
- Składniki:
- 2 garście gałązek jarmużu
- obrane ziemniaki ( ilość zależy od ilości osób)
- 1-2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- trochę mleka
Wykonanie:
Jarmuż umyć, odciąć grube łodygi, a same liście pokroić drobno i zalać zimną, osoloną wodą. Gotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki ugotować do miękkości tez w osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez praskę lub rozgnieść widelcem. Połączyć z odcedzonym i ugotowanym jarmużem. Dodać masło, sól, pieprz mielony ,wymieszać i jeżeli puree jest za stabilne to dolać mleka. Wymieszać. Nałożyć porcje na talerz. Można na to nakładać jajko sadzone. Smacznego!