Pyzy drożdżowe
Przepis na pyzy znalazłam w zeszycie mojej koleżanki. Sos jest moim pomysłem. Dzięki takiej kombinacji powstało smaczne danie, które jemy z całą rodzinką bez podziału na wegetarian i mięsożernych.
- Składniki:
- 1. Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki płynnego masła
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 szklanki mleka
- mąka do posypania stolnicy
2. Warzywa mrożone np. 7 składnikowe
3. Składniki na sos: - 1 czubata łyżka mąki
- 1 szklanka mleka 3,2%
- sól i pieprz
- ziarenka smaku „Winiary” (może być inna przyprawa)
Wykonanie ciasta:
Robimy rozczyn: w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie to do niego dodajemy żółtka, sól, resztę mąki. Wyrabiamy. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Naczynie z ciastem odstawiamy w cieple miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość to dzielimy je na części. Każdą część wyjmujemy osobno na stolnicę posypaną mąką i lekko wyrabiamy ok. minuty. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Wykrawamy krążki szklanką,które przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę. Trzymamy w cieple. Szeroki garnek napełniamy wodą, przykrywamy go kilkakrotnie złożoną gazą, której końce zawiązujemy na tasiemkę. Gdy woda zacznie wrzeć to na gazę nakładamy wyrośnięte krążki pyz. Przykrywamy całość pokrywką i „parujemy ok. 10 minut. Jeżeli mamy parowar lub garnek na parę, to wykonujemy ten proces w nich. Z mojego przepisu otrzymamy ok. 20 pyz drożdżowych.
Wykonanie sosu z warzywami:
W garnku ugotować do miękkości warzywa. Osobno w kubku rozmieszać mąkę z mlekiem i całość wlać do gotujących warzyw (mieszać). Przyprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku.
Gotowe pyzy nakładać na talerze, polać sosem z warzywami.
Alternatywa dla zapracowanych: Gotowe pyzy drożdżowe można kupić w markecie. Należy je tylko „parować” i przyrządzić sos warzywny.
Smacznego!