Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych w momencie gdy zastanawiałam się co zrobić na obiad. A, że miałam potrzebne składniki do ich wykonania i zrobiłam. Muszę się przyznać, że wyszło całkiem pyszne danie obiadowe. Można napisać, że ,,coś z niczego”. Parę składników , dobre chęci i obiad podany. Polecam!
- Składniki na pyzy:
- 5 średnich ziemniaków ugotowanych
- 1 jajo
- 100g – 150 g tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- Składniki na farsz:
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- 1 marchew
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cebulka podsmażona do polania pyz lub ketchup
- mąka do obtoczenia pyz (ok. 4 łyżki)
Wykonanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, posolić dodać świeżo zmielony pieprz, rozmącone jajko i tarty ser. Wymieszać składniki.
Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju lub sosu, dodać do niego startą marchew, sól i pieprz do smaku. Wymieszać składniki.
Rękoma natłuszczonymi olejem uformować placuszki wielkości dłoni, na które nakładamy farsz. Zlepiamy ciasto w pyzę, które obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz smażąc pyzy z każdej strony do rumianego koloru. Przekładamy na talerze i można podawać:
1- polane kleksem ketchupu
2- polane podduszoną zeszkloną cebulką.
Do tego podałam ogórki kiszone i obiad gotowy. Smacznego!