Pyzy smażone z nadzieniem z tuńczyka i marchewki

Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych w momencie gdy zastanawiałam się co zrobić na obiad. A, że miałam potrzebne składniki do ich wykonania i zrobiłam. Muszę się przyznać, że wyszło całkiem pyszne danie obiadowe. Można napisać, że ,,coś z niczego”. Parę składników , dobre chęci i obiad podany. Polecam!

  • Składniki na pyzy:
  • 5 średnich ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajo
  • 100g – 150 g tartego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • Składniki na farsz:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • 1 marchew
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cebulka podsmażona do polania pyz lub ketchup
  • mąka do obtoczenia pyz (ok. 4 łyżki)

Wykonanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, posolić dodać świeżo zmielony pieprz, rozmącone jajko i tarty ser. Wymieszać składniki.
Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju lub sosu, dodać do niego  startą marchew, sól i pieprz do smaku. Wymieszać składniki.
Rękoma natłuszczonymi olejem uformować placuszki wielkości dłoni, na które nakładamy farsz. Zlepiamy ciasto w pyzę, które obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz smażąc pyzy z każdej strony do rumianego koloru. Przekładamy na talerze i można podawać:
1- polane kleksem ketchupu
2- polane podduszoną zeszkloną cebulką.
Do tego podałam ogórki kiszone i obiad gotowy. Smacznego!

pyzy nadziewane tuńczykiem

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx