Racuchy drożdżowe z jabłkami i dżemem wiśniowym

racuchy drożdżowe z jabłkiem

Takie racuchy mogą być na obiad, podwieczorek lub kolację. Z tej porcji naje się 5 osobowa rodzina. Polecam!

  • Składniki:
  • 4oo g mąki pszennej
  • 300 g letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki extract waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1 op. suchych drożdży (7-8g)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jabłka
  • dżem wiśniowy lub inny ulubiony, a jak nie chcesz to posyp racuchy cukrem pudrem
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Obrać i pokroić   jabłka w małą kostkę. Składniki suche odważyć i wsypać do miski. Wlać letnie mleko i extract wanilii. Wbić jajko. Połączyć z jabłkami i wymieszać całość łyżką. Przykryć ściereczką kuchenną na 1 godz. i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej i mokrą łyżką kłaść ciasto. Smażyć do złocistego koloru obustronnie. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z kleksem dżemu. Smacznego!

Uwaga!
Extract wanilii robię domowym sposobem, a mianowicie do małej buteleczki ze spirytusem wkładam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i tak trzymam w szafce. Im dłużej stoi tym jest mocniejszy.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx