Racuchy dyniowe

Dziś proponuję na obiad lub obiado- kolację zrobić takie jesienne racuszki o pięknym żółtym kolorze. Można je serwować posypane cukrem pudrem lub posmarowane  ulubionym  dżemem. Polecam!

  • Składniki:
  • 200g obranego miąższu dyni
  • 1, szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • po 1 2  łyżeczki: sody i proszku do pieczenia

Wykonanie:
Do miski wbić jajka i pół szkl.  lekko ciepłego  podgrzanego  mleka. Wszystko lekko rozbełtać trzepaczką. Potem do miski dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko ponownie wymieszać na gładkie ciasto mikserem. Gdy ciasto odpoczywa, obrać  dynię, sam miąższ bez pestek pokroić na 1 cm kawałki. Potem je wrzucić do rondelka, zalać pół szkl. mleka i dodać cukier . Gotować na małym ogniu często mieszając ok. 20 min. Dynia zmięknie ,odłożyć ją do ostygnięcia. Następnie dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Smażyć na średnim ogniu , na rozgrzanym oleju kładąc łyżką porcje ciasta. Smażymy obustronnie na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym,. Podajemy na słodko posypane cukrem pudrem lub z dżemem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx