Racuchy rabarbarowe
Proponuję dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić na obiad lub kolację i mają rabarbar.
- Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 l mleka zsiadłego lub kefiru
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- 1 łyżeczka sody
- 2 jaja
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania usmażonych racuchów
- ręcznik papierowy do odsączania nadmiaru tłuszczu
- 2-3 laski rabarbaru
Wykonanie:
Rabarbar oczyścić z włókien, umyć i drobno pokroić na małe kawałki. Mąkę, cukry, sodę wymieszać. Dodać mleko zsiadłe lub kefir i wymieszać. Dodać 2 wcześniej widelcem roztrzepane jajka. Wszystko razem wymieszać tak by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodać do ciasta kawałeczki rabarbaru i wymieszać. Na patelnię wlać olej i smażyć obustronnie każdy racuszek. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gorące racuchy posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂