Racuchy rabarbarowe

Różne racuchy robiłam, ale z rabarbarem nigdy. Zawsze wydawało mi się, że będą za kwaśne. Jednak na bazie  kefiru i posypane cukrem pudrem okazały się dobre. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 l zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka  cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • olej
  • cukier puder do posypania
  • 2-3 laski rabarbaru

Wykonanie:
Rabarbar po umyciu i odsączeniu kroimy na 1 cm kawałki. Do niego dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni  rozgrzać olej i nakładamy łyżką ciasto z rabarbarem. Smażymy do rumianego koloru obustronnie. Przekładamy na ręcznik papierowy i nakładamy porcje na talerze obficie je posypując przesianym przez sito cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx