Racuszki jabłkowe
Masz za dużo jabłek i nie masz pomysłu co zrobić na obiad lub kolację. Proponuję proste w przygotowaniu i smaczne racuszki jabłkowe!
- Składniki:
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jabłka duże lub 4 małe
- jak lubisz to dodaj 1 łyżeczkę cynamonu
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki razem wymieszać, zmiksować. Do ciasta dodać tarte jabłka i znowu dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką ciasto, spłaszczyć i smażyć dwustronnie na złoto racuszki. Kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem i podać z kleksem śmietany.
Smacznego!