Racuszki jabłkowe

Racuszki jabłkowe

Racuszki jabłkowe

 

Masz za dużo jabłek i nie masz pomysłu co zrobić na obiad lub kolację. Proponuję proste w przygotowaniu i smaczne racuszki jabłkowe!

 

  • Składniki:
  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka duże lub 4 małe
  • jak lubisz to dodaj 1 łyżeczkę cynamonu
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

 

Wykonanie:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki razem wymieszać, zmiksować. Do ciasta dodać tarte jabłka i znowu dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką ciasto, spłaszczyć i smażyć dwustronnie na złoto racuszki. Kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem i podać z kleksem śmietany.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx