Trwa sezon na truskawki a mnie nabrała ochota na takie oto racuszki. Szybkie do zrobienia i jakie smaczne! Mogą być drugim daniem obiadowym, mogą być podwieczorkiem lub kolacją- Jak komu pasuje. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 2 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- Składniki na sos:
- 2 garście truskawek
- 1 mały kubeczek śmietany ( ja miałam 18 %)
- 2 łyżki cukru pudru ( możesz dać 1 łyżkę )
Wykonanie:
Jaja rozmącić w misce i dodać do nich jogurt. Wymieszać, dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrami. Mieszać do uzyskania gładkiej bez grudek masy. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść ciasto aby uzyskać niewielkie placuszki, które smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Wkładamy na talerz z papierem do pieczenia w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Do kielicha blendera wkładamy umyte i odszypułkowane truskawki oraz do smaku zasypujemy je cukrem pudrem. Wlewamy śmietankę i całość blendujemy. Uzyskanym sosem polewamy usmażone racuszki. Dla dekoracji zostawiamy kilka całych truskawek i dekorujemy nasze racuszki. Smacznego!