W domu zostały Ci dwa ogórki kiszone i jedna czerwona papryka oraz kilka pieczarek. Oto podpowiedz na danie obiadowe lub kolacyjne. Polecam!
- Składniki:
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona papryka( może być też inny kolor)
- o. 300 g pieczarek
- 2 jaja
- 1 szkl. mleka
- ok. 200 g mąki
- plastry żółtego sera( ja miałam resztę rolady ustrzyckiej i gouda)
- ketchup pikantny
- 1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki pasty czosnkowej
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Wykonanie:
Pieczarki umyć, wysuszyć i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, pozbawić nasion i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać ze sobą rozbełtane jaja, mąkę i mleko tak by otrzymać konsystencję naleśników. Ogórki odcisnąć na sicie z soku( wypić go- samo zdrowie lub przeznaczyć do zakwaszenia zup).Do wymieszanego ciasta na gładką masę dodać paprykę, czosnek. ogórki, pieczarki. Dodać wg uznania sól i pieprz. na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką racuszki. Zarumienić, przekręcić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Na końcu na każdy goracy racuszek nałożyć po pilastrze sera i kleksie ketchupu. Smacznego!