Racuszki pieczarkowo-warzywne z plastrem sera

W domu zostały  Ci dwa ogórki kiszone i jedna czerwona papryka oraz kilka pieczarek. Oto podpowiedz na danie obiadowe lub kolacyjne. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka( może być też inny kolor)
  • o. 300 g pieczarek
  • 2 jaja
  • 1 szkl. mleka
  • ok. 200 g mąki
  • plastry żółtego sera( ja miałam resztę rolady ustrzyckiej i gouda)
  • ketchup pikantny
  • 1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki pasty czosnkowej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Pieczarki umyć, wysuszyć i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, pozbawić nasion i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać ze sobą rozbełtane jaja, mąkę i mleko tak by otrzymać konsystencję naleśników. Ogórki odcisnąć na sicie z soku( wypić go- samo zdrowie lub przeznaczyć do zakwaszenia zup).Do wymieszanego ciasta na gładką masę dodać paprykę, czosnek. ogórki, pieczarki. Dodać wg uznania sól i pieprz. na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką racuszki. Zarumienić, przekręcić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Na końcu na każdy goracy racuszek nałożyć po pilastrze sera i kleksie ketchupu. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx