Risotto szafranowe
Szafran jest otrzymywany z pręcików kwiatów krokusów. Każdy kwiatek szafranu uprawowego ma tylko 3 pręciki. Zbiera się je jesienią. Aby otrzymać pół kg tej przyprawy, potrzeba ich aż 80 tys. To sprawia, że szafranowe nitki są najdroższą przyprawą świata. Szafran ma piękny kolor i niepowtarzalny zapach. Dzięki niemu nasz organizm wytwarza hormony szczęścia i poprawia nam się nastrój. Dodaje go się do potraw z drobiu, ryb i risotta. Jednak do dań używa ich się odrobinę, szczyptę, bo mogą zrobić się gorzkie. Przed użyciem taką szczyptę szafranu najlepiej zalać odrobiną wody (dane z poradnika „Przepis na ogród”). Za radą autorki p. Wandy Bienieckiej zrobiłam szafranowe risotto- polecam!
- Składniki:
- 150 g ryżu na risotto
- 100 ml białego wina
- 500 ml bulionu lub wody
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchwie
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- szczypta szafranu zalana odrobiną wody
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
- natka pietruszki lub rzeżuszka do przystrojenia
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dodać suchy ryż i chwilę go smażyć. Zalać białym winem. Kiedy płyn odparuje dodajemy 1 szklanki bulionu lub wody. Gotujemy, mieszamy i jak ryż wchłonie zawartość to dodajemy pozostały bulion – druga szklankę. Gotujemy do czasu wchłonięcia bulionu. Wtedy dodajemy namoczony szafran, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy obraną i drobno pokrojoną marchewkę, smażymy kilka minut. Po czym dodajemy przeciśnięty przez tarkę czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę (ja nie miałam papryki zielonej to zamiast niej dodałam żółtą papryczkę chilli). Dusimy wszystko do miękkości i łączymy warzywa z ryżem, mieszamy, dodajemy masło, tarty ser. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka minut. Na talerzach posypujemy natką pietruszki (ja posypałam moją ulubioną rzeżuszką).
Smacznego! 🙂