Risotto z grzybami

Pada, ciepło są grzyby. Przepis na ich wykorzystanie w daniu obiadowo- kolacyjnym. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 300 g ryżu do risotto np. arborio
  • 150 ml wina białego lub octu jabłkowego
  • 150 g grzybów świeżych leśnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 50 g tartego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżej kolendry

Wykonanie:

Grzyby oczyścić i umyć szybko pod bieżącą wodą. Wymoczyć potem je w ciepłej wodzie. Tymczasem obrać cebulę i czosnek. Drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do tego suchy ryż, wino i pomału pruż aż wino się zredukuje. Potem zalej wszystko 200 ml bulionu, wymieszaj. Ryż wchłonie bulion i czynność tą powtórz do momentu wykorzystania całego bulionu. Ryż będzie al dente.
Na osobnej patelni  na maśle, podsmażyć odsączone z wody grzyby. Smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia grzybów. Odstawiamy na bok.

Do ugotowanego ryżu dodajemy podsmażone grzyby, posypujemy całość tartym żółtym serem. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż stanie się kremowe i gładkie. Obficie posypujemy świeżą kolendrą.  Przekładamy na talerze i smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx