Pada, ciepło są grzyby. Przepis na ich wykorzystanie w daniu obiadowo- kolacyjnym. Polecam!
- Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 300 g ryżu do risotto np. arborio
- 150 ml wina białego lub octu jabłkowego
- 150 g grzybów świeżych leśnych
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 50 g tartego żółtego sera
- olej do smażenia
- 30 g masła
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej kolendry
Wykonanie:
Grzyby oczyścić i umyć szybko pod bieżącą wodą. Wymoczyć potem je w ciepłej wodzie. Tymczasem obrać cebulę i czosnek. Drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do tego suchy ryż, wino i pomału pruż aż wino się zredukuje. Potem zalej wszystko 200 ml bulionu, wymieszaj. Ryż wchłonie bulion i czynność tą powtórz do momentu wykorzystania całego bulionu. Ryż będzie al dente.
Na osobnej patelni na maśle, podsmażyć odsączone z wody grzyby. Smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia grzybów. Odstawiamy na bok.
Do ugotowanego ryżu dodajemy podsmażone grzyby, posypujemy całość tartym żółtym serem. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż stanie się kremowe i gładkie. Obficie posypujemy świeżą kolendrą. Przekładamy na talerze i smacznego!