Risotto z jabłkami

Są w życiu człowieka chwile w których trzeba zjeść coś lekkiego . Danie to idealnie pasuje dla osób, które mają już dość mięsa i ciężkostrawnych potraw. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki masła
  • 150 g ryżu do risotta np. carnaroli lub arborio
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:
Rozpuścić w rondlu 1 łyżkę masła i dodać do niego obrane i przetarte na tarce o dużych oczkach jabłka. Dusić je chwilę mieszając. Wyjąć na bok. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać ryż i smażyć i mieszać go tak długo aż zacznie się robić leciutko przezroczysty. Dolać troszeczkę mleka, dodać cukier i s powrotem włożyć jabłka. Dusimy ok 20 min stopniowo dolewając po trochę mleka. mieszamy i gdy ryż już będzie miękki możemy naszą potrawkę wyłączyć i serwować ciepłą na talerze, posypując risotto szczyptą cynamonu. Smacznego!
Uwaga!
Można też posypać risotto pokrojonymi drobno orzechami.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx