Z takiej ilości składników nakarmisz tymi smacznymi rogalikami co najmniej 10 osób. Długo zachowują świeżość, mogą być 2 śniadaniem do szkoły lub pracy. Zachęcam do ich zrobienia. W domu podczas pieczenia unosi się zapach pieczonego ciasta drożdżowego i wszystkim robi się cieplej na sercu. Smacznego!
- Składniki na zaczyn:
- 10 dag drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru kryształ
- 1 łyżka mąki pszennej
- Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 20 dag masła
- 20 dag margaryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 szkl. cukru kryształ
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/2 szkl. gęstej śmietany 12 lub 18 %
- 1 szkl. mleka
- Nadzienie do rogalików:
- 1 słoik gęstych powideł śliwkowych lub marmolada
- Dodatkowo:
- sok z cytryny i cukier puder na lukier.
Wykonanie:
Składniki zaczynu wymieszać ze sobą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. W tym czasie roztopić tłuszcz i ostudzić.
Jajka, żółtka, sól, cukier-zmiksować. Dodać mąkę, mleko,śmietanę, wyrośnięty zaczyn i zagnieść ciasto, na końcu do niego wlewając letni tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Znowu je ręką wyrobić, podzielić na 6 części , każdą z nich rozwałkować na koło i pokroić na równe trójkąty .Na dłuższym boku każdego trójkąta kłaść po 1 łyżeczce powideł lub marmolady i zawijać rogaliki. Przełożyć je na natłuszczoną blachę albo wyłożoną papierem do pieczenia. Białka roztrzepać i nimi posmarować rogaliki. Można posypać dowolnie( ja miałam czarnuszkę), ale może być mak, sezam, płatki migdałowe, kawałki orzechów.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 20-25 min. Po upieczeniu rogaliki posmarować lukrem cytrynowym. Smacznego!