Rogaliki drożdżowe z powidłami

Z takiej ilości składników nakarmisz tymi smacznymi rogalikami co najmniej 10 osób. Długo zachowują świeżość, mogą być 2 śniadaniem do szkoły lub pracy. Zachęcam do ich zrobienia. W domu podczas pieczenia unosi się zapach pieczonego ciasta drożdżowego i wszystkim robi się cieplej na sercu. Smacznego!

 

  • Składniki na zaczyn:
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru kryształ
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. cukru kryształ
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany 12 lub 18 %
  • 1 szkl. mleka
  • Nadzienie do rogalików:
  • 1 słoik gęstych powideł śliwkowych lub marmolada
  • Dodatkowo:
  • sok z cytryny i cukier puder na lukier.

 

Wykonanie:
Składniki zaczynu wymieszać ze sobą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.  W tym czasie roztopić tłuszcz i ostudzić.
Jajka, żółtka, sól, cukier-zmiksować. Dodać mąkę, mleko,śmietanę, wyrośnięty zaczyn i zagnieść ciasto, na końcu do niego wlewając letni tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Znowu je ręką wyrobić, podzielić na 6 części , każdą z nich rozwałkować na koło i pokroić na równe trójkąty .Na dłuższym boku każdego trójkąta kłaść po 1 łyżeczce powideł lub marmolady i zawijać rogaliki. Przełożyć je na natłuszczoną blachę albo wyłożoną papierem do pieczenia. Białka roztrzepać i nimi posmarować rogaliki. Można posypać dowolnie( ja miałam czarnuszkę), ale może być mak, sezam, płatki migdałowe, kawałki orzechów.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 20-25 min. Po upieczeniu rogaliki posmarować lukrem cytrynowym. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx